Se mai respectă legea în Cisnădie?

Când legea este opțională sau despre cum vocea cetățeanului nu contează pentru administrația cisnădiană

La începutul anului bugetar, care din păcate în ultimii ani nu mai este corelat cu anul calendaristic, vă anunțam că am depus câteva amendamente (contestații – în termeni administrativi) referitoare la bugetul local al orașului Cisnădie pe anul 2019. 

https://tinyurl.com/y6tbdaum

Acest proces, de a face contestații la buget, se bazează, de fapt, pe principii solide și cruciale oricărei democrații funcționale: transparență decizională și administrație participativă și este în conformitate cu legea.

Ei bine, nu am uitat de acest demers ci, funcționând pe principiul LEGEA TREBUIE RESPECTATĂ DE TOȚI, am așteptat să vedem rezultatul acțiunii noastre. Am învățat că hârtia scrisă și semnată bate bârfele sau poveștile ticluit scrise de un aparat de “marketing” mai degrabă decât de un departament de comunicare. Desigur, am participat atât la o dezbatere publică, (făcută mai degrabă să închidă gura celor de la USR care criticau lipsa unei comunicări cu societatea civilă) 

https://tinyurl.com/y4x67ylz

cât și la ședința de Consiliu Local, în care, mai mult de 20 de proiecte au fost aprobate într-un timp mai scurt decât a fost necesar agreării asupra unui nume de stradă nou.
Propunerile făcute pot fi consultate aici. Pe scurt, am sesizat o diferență între ceea ce spune legea și ceea ce a făcut administrația cisnădiană:

Conform legii: Amendamentele sunt votate de Consiliul Local, procedură specificată în Legea finanțelor publice locale

Conform administrației publice Cisnădie: Proiectul de buget se votează în bloc, iar amendamentele tuturor celor interesați, inclusiv cel al USR Cisnădie (acesta nefiind singurul care a adus amendamente la buget) sunt măturate sub preș.

Având în vedere comportamentul de stăpân absolut peste oraș din partea unui lider al administrației publice locale și ignorarea cu bună știință a propunerilor societății civile, interesată de comunitatea în care trăiește, am acționat în consecință și am continuat demersul început. După publicarea procesului verbal al ședinței, la aproximativ 2 luni după ce ea a avut loc, am constatat că procedurile legale au fost încălcate și am sesizat instituția Prefectului pentru acest fapt, deoarece:

Contestațiile (amendamentele) trebuie să fie supuse la vot în Consiliul Local – lucru care nu s-a întâmplat

Bugetul local se votează pe capitole, sub-capitole etc.

https://tinyurl.com/y2y23p8g

https://tinyurl.com/y2y23p8g

Scopul nostru declarat este acela de a se respecta legea în instituțiile locale. Persoanelor responsabile trebuie să li se amintească, de fiecare dată, că cetățeanul nu e bun doar atunci când aduce voturi, ci, prin contribuțiile lui la bugetul local, are dreptul de a exprima propria viziune de cheltuire a banului public. 

Vom milita întodeauna pentru respectarea legii și pentru transparența în instituțiile publice.

Fii alături de noi !

E timpul să nu mai fii indiferent ! Înscrie-te ca membru sau simpatizant și hai să schimbăm împreună politica din România.