Ce este USR?
După 10 ani de luptă civică în Bucureşti, Nicuşor Dan şi mai mulţi activişti în domenii precum mediu şi urbanism au constat că aceasta nu e suficientă pentru a produce o schimbarea profundă şi că trebuie să se implice politic. USR este format din oameni obişnuiţi, unii dintre ei şi-au lăsat deoparte carierele lor profesionale pentru a fi parte în acest proces. Dacă vechile partide şi-ar face datoria faţă de cetăţeni, atunci niciunul dintre membri USR nu s-ar afla, poate, în politică. USR are convingerea că suntem din cei în ce mai mulți cei care ne dorim o schimbare adevărată, nu o falsă alternanţă la putere a două partide mari care au construit un sistem birocratizat și oligarhic și o adevărată rețea de imunități și privilegii. USR este un partid construit de jos în sus, care vrea să reprezinte oameni cu ideologii diferite, din categorii sociale și etnice diverse, din toate regiunile ţării, oameni care au în comun un singur obiectiv: schimbarea actualei clase politice şi un act de guvernare transparent realizat de oameni competenți, care înțeleg să respecte legea și interesele societății.
Ce a făcut USR la Cisnădie?
În ultimii patru ani, am demonstrat că lucrurile se pot face altfel. În fața unei administrații care s-a pus mereu împotriva cetățenilor și unde ilegalitatea a devenit norma, noi am fost cei care au apărat interesele comunității. Am cerut constant transparență, corectitudine și respectarea legilor, chiar și atunci când ne-am confruntat cu obstacole majore din partea celor care ar fi trebuit să servească cetățenii, nu propriile interese.
Ne-am angajat să fim o voce puternică pentru toți locuitorii Cisnădiei, luptând împotriva abuzurilor și promovând inițiative care să aducă beneficii reale comunității noastre. Fie că a fost vorba de susținerea proiectelor locale, de atragerea de fonduri pentru dezvoltare sau de asigurarea unei gestionări transparente a resurselor, am demonstrat că se poate guverna în interesul public.
Cu o echipă dedicată și determinată, am arătat că politica se poate face cu integritate și responsabilitate. Vrem să continuăm acest drum și să ducem mai departe viziunea începută.
Împreună putem construi o Cisnădie mai bună, unde fiecare voce este auzită și fiecare problemă își găsește soluția.
Cine poate fi membru?
Cei care vin alături de USR sunt oameni oneşti şi profesionişti în domeniilor lor. USR îi evaluează potrivit unei grile profesionale şi de integritate şi fiecare membru semnează pe proprie răspundere pentru informațiile despre el privind experienţa profesională, competenţele, desfăşurarea de activităţi civice, traseism, plagiat, conflicte de interese sau participare la obţinerea de foloase patrimoniale etc. Conform statutului, organizaţiile au autonomie în reprezentarea intereselor cetăţenilor din comunităţile locale şi doar ele au dreptul să desemneze candidaţii pentru alegerile parlamentare. USR nu paraşutează candidaţi de la centru pentru că forurile de conducere au dreptul doar să cenzureze anumiţi oameni, dar nu să propună alţii în loc.
Ce ideologie are?
În USR sunt şi oameni de stânga si de dreapta şi de centru. Este un moment crucial în care se va alege între vechiul mod corupt de a face politică şi o altfel de politică bazată pe integritate şi competenţă, făcută în interesul cetăţenilor. Problemele importante ale României sunt corupția generalizată și transpartinică și ruptura între politică și societate, iar USR își propune să rezolve aceste urgențe, obiectiv care-i unește pe oameni indiferent de valorile ideologice. Nu avem dreptul să ratăm acest moment şi să ne împărţim pe criterii ideologice. Ar fi lipsit de pragmatism să credem că mai multe noi partide ideologice vor intra în Parlament. Cuantificată, diferența între programele partidelor de stânga și cele de dreapta din România este de câteva sute de milioane de euro, mai puțin decât furtul din achiziții publice de 4 miliarde de euro.
Cine finanțează partidul?
USR îşi propune să se susţină exclusiv şi transparent din cotizaţii şi donaţii. USR/USB a fost singurul partid care a publicat numele marilor donatori, în mare parte de la antreprenori români, în campania electorală pentru alegerile locale din Bucureşti. Antreprenorii care au ales să susţină USB sunt cunoscuţi pentru succesul şi etica lor în afaceri care se gândesc la viitorul copiilor lor şi care vor schimbare. Aceştia au semnat contracte încheiate la notar conform legii care prevăd explicit că nu cer nimic în schimbul donaţiilor. USR a lansat un mecanism de donaţii online pe website-ul oficial (www.usr.ro/doneaza), prin care orice român a putut să doneze cât doreşte prin card sau transfer bancar. În decurs de aproape o lună de zile, s-au primit de la oameni obişnuiţi în campania pentru alegerile locale donaţii de 135.690 lei de la peste 400 de persoane, fiind deja cea mai de succes campanie online de strângere de fonduri din România.