Garda de mediu a obligat Primăria Cisnădie să curețe de deșeuri traseul pistei de biciclete Cisnădie – Sibiu

Sesizarea Garzii de mediu privind depozitarea deșeurilor provenite din construcții pe traseul viitoarei piste de biciclete dintre Cisnădie – Sibiu

Cine a parcurs în ultimele luni drumul județean DJ106C ce face legătura între Sibiu și Cisnădie nu a putut trece cu vederea grămezile cu moloz depozitate pe marginea drumului pe traseul viitoarei piste de biciclete aflate în lucru.
Printre deșeuri se află plăci de azbociment, saci de rafie cu conținut necunoscut și diverse alte reziduri provenite din construcții. Îngroparea acestora în terasamentul pistei de biciclete ar dăuna grav zonei verzi din proximitate, mai ales în cazul unor precipitații mai însemnate care ar spăla acele deșeuri, apele poluate acumulând-se în șanțurile existente.

Fiind lesne de înțeles că scopul deșeurilor era folosirea lor ca substrat pentru terasamentul noii piste de biciclete în vederea prelungirii podețului existent și înălțarea terenului la nivelul drumului județean, USR Cisnădie a înaintat o sesizare către Garda de mediu pentru a verifica această stare de fapt și pentru a preveni folosirea deșeurilor nesortate ca substrat pentru viitoarea pistă de biciclete.

În urma sesizării noastre, Garda de mediu a efectuat verificări la fața locului și a constatat existența acelor deșeuri pe teren, dispunând delimitarea cu bandă reflectorizantă a zonei afectate precum și igienizarea perimetrelor cu valorificarea/eliminarea deșeurilor rezultate în unități autorizate cu păstrarea actelor doveditoare.

Cu toate că sesizarea a fost făcută încă din 30 mai, la începutul lunii iulie deșeurile încă se aflau acolo, pentru autoritățile competente din Cisnădie nefiind o prioritate în a lua măsurile necesare pentru eliminare lor, așa cum a dispus Garda de mediu. Acestea au început sa dispară ulterior, o dată cu lucrările de înălțare a podețelor peste canale. Avem speranța că acele deșeuri au fost corespunzător îndepărtate și nu au fost amestecate cu materialul de umplură. De aceea, solicităm Primaria orasului Cisnadie să prezinte public actele care dovedesc eliminarea corespunzătoare a deșeurilor în concordanță cu dispozițiile Gărzii de mediu.

Ne întrebăm, de asemenea, cum s-a permis descărcarea și depozitarea acelor deșeuri chiar pe șantierul pistei de biciclete și de ce nu s-au luat măsuri imediate de verificare a provenienței în vederea sancționării vinovaților?

De asemenea, de ce nu s-a dispus îndepărtarea cât mai grabnică a acestora anterior sesizării noastre și a vizitei Gărzii de mediu la fața locului, având în vedere și perioada lungă de timp în care acele deșeuri au fost depozitate acolo? Aceste lucruri ne duc cu gândul la o acceptare tacită a faptului că s-a încercat debarasarea unor deșeuri nedorite de pe anumite șantiere de construcții.

Cu această ocazie, reamintim reprezentanților Administrației Locale din Cisnădie că orice investiție trebuie făcută în interesul cetățenilor, cu respectarea normelor de calitate, cu protejarea mediului înconjurător și nu în urma unor dorințe individuale discreționare.

Fii alături de noi !

E timpul să nu mai fii indiferent ! Înscrie-te ca membru sau simpatizant și hai să schimbăm împreună politica din România.