Mircea Orlățan - Candidat Primăria Cisnădie

Cine sunt eu ?

Sunt sibian, am vârsta de 55 de ani, iar strămoșii mei sunt din Mărginimea Sibiului și din zona Secașelor. Am crescut și învățat în orașul Sibiu, absolvind Liceul Gheorghe Lazăr în anul 1987. Locuiesc în Cisnădie împreună cu soția și fiul nostru. Am studiat Științele Agricole, specializarea Horticultură, la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București, și am lucrat timp de trei ani la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. A fost o perioadă foarte interesantă în care am avut oportunitatea să studiez abordările europene în administrarea Parcurilor Naturale și a Zonelor Protejate din Olanda, Franța și Anglia.

Începând cu anul 1997, am devenit antreprenor, iar activitatea mea în domeniul finanțărilor nerambursabile a debutat în 2004, când am început să activez în domeniul Consultanței pentru accesarea fondurilor europene, sector care m-a captivat și în care m-am specializat tot mai profund. Am elaborat și implementat proiecte în diverse domenii, precum agricultură, procesarea produselor agricole, producție industrială, cercetare-dezvoltare-inovare, infrastructuri publice – unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli), reabilitare energetică a clădirilor publice, reabilitare și conservare a monumentelor istorice, precum și proiecte de resurse umane. Aceste proiecte au fost finanțate din programele din perioada de preaderare – SAPARD, PHARE, și din programele din perioada postaderare: PNDR, Programul Operațional Regional 2007-2013 și 2014-2020, Programul Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013, Programul de Infrastructură Mare 2014-2020, și Programul Regiunea Centru 2021-2027.

Aceasta a fost și o perioadă în care am învățat continuu, inclusiv prin aprofundarea cunoștințelor în învățământul universitar, la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Economice – Specializarea Finanțe Bănci, și studii de masterat în Managementul Financiar al Organizațiilor.

O carieră în dezvoltarea regională.

În anul 2009 am fost selectat în prima echipă de experți români evaluatori de proiecte cu finanțare din fonduri europene postaderare, iar activitatea a devenit și mai interesantă. Din poziția de expert independent, am acordat asistență tehnică Autorităților de Management ale diferitelor programe de finanțare active în România în perioada 2007-2020, iar acum lucrez pe programele active în perioada 2021-2027. Activitatea de evaluare a proiectelor s-a extins către programe transfrontaliere – Ungaria-România 2007-2013; România-Ungaria 2014-2020 și programe transnaționale din zona Bazinului Mării Negre – Black Sea Basin ENPI CBC Programme. Toate acestea mi-au permis să am o viziune de ansamblu asupra problematicii finanțării programelor și a proiectelor de investiții fizice, de resurse umane și de creșterea capacității administrative.

Am lucrat susținut în evaluarea proiectelor de investiții pentru mediul de afaceri și pentru autoritățile locale și instituțiile publice – drumuri județene, mobilitate urbană, reabilitare monumente istorice, reabilitări energetice, energie verde, unități de învățământ și spitale.

La un moment de bilanț, am calculat că proiectele în care am fost parte din comisiile independente de evaluare însumau peste 2,6 miliarde euro.

În această perioadă, am participat susținut la dezvoltarea comunităților, am observat cum acestea cresc și se dezvoltă și am contribuit la rezolvarea problemelor întâmpinate de autoritățile publice în gestionarea proiectelor.

Din postura de trainer în accesarea fondurilor europene și în managementul proiectelor cu finanțare externă, am contribuit la creșterea capacității de accesare a fondurilor europene a autorităților locale și a instituțiilor publice. Nu de puține ori am avut bucuria de a vedea că, acolo unde am instruit reprezentanții instituțiilor, proiectele și solicitările de finanțare au devenit mai bune și mai competitive.

Am încercat, ori de câte ori am avut ocazia, să contribui cu experiența și cunoștințele mele la dezvoltarea orașului Cisnădie, dar de fiecare dată m-am lovit de opacitatea și incompetența conducerii actuale a Primăriei Cisnadie.

Acesta este și motivul pentru care am decis să mă implic în politică, pentru a contribui din interior la construcția acestui oraș.

De ce am decis să candidez ?

În încercările mele de a contribui la dezvoltarea Cisnădiei, am constatat cu surprindere că primarul în funcție nu a accesat niciun cent din fondurile europene în perioada 2007-2019, iar până în prezent, doar patru proiecte au fost realizate din finanțări competitive, acestea vizează doar două obiective: Spitalul Orășenesc și Liceul Gustav Gundisch.

Am încercat să sprijin Primăria în accesarea finanțărilor nerambursabile în calitate de expert, însă am întâmpinat o lipsă totală de înțelegere a mecanismelor necesare pentru elaborarea unui proiect adecvat și a unei cereri de finanțare bine fundamentate. Am fost uluit să constat că nu există un serviciu specializat în accesarea fondurilor nerambursabile la nivelul Primăriei Orașului Cisnădie.

Au fost situații comice în care se dorea finanțarea unui obiectiv care era în litigiu de proprietate sau elaborarea unei cereri de finanțare pentru proiectul de iluminat public pe baza unei simple oferte de la un furnizor de echipamente.

Încă ne confruntăm cu o situație inadmisibilă, în care a fost demarat un proiect pentru școală și grădiniță cu creșă, deși aceste obiective sunt finanțate numai separat, iar singura oportunitate de finanțare disponibilă acum este pentru școala primară și gimnazială.

Toată această lipsă de transparență în privința fondurilor disponibile pentru dezvoltare are loc în condițiile în care populația Orașului Cisnădie a crescut cu peste 50% între anii 2011-2023, ceea ce a generat nevoi crescute în ceea ce privește rețelele edilitare, străzile urbane, infrastructurile de învățământ, centrele comunitare și transportul public.

Toate aceste aspecte, alături de experiențele absolut stupefiante și terifiante ale colegilor consilieri locali din partea USR, m-au determinat să îmi asum candidatura la funcția de primar al Orașului Cisnădie.

Pentru mine a devenit evident că trebuie să îmi dedic toate cunoștințele și experiența în perioada următoare pentru a revitaliza comunitatea din care fac parte, pentru a aduce Cisnădia către normalitate și dezvoltare, și pentru a restabili speranța locuitorilor orașului nostru în întregul său.