Bursele elevilor din rural și transportul școlar : educația la țară e un moft

53 de comune numără județul Sibiu, mediu rural în care locuiesc mii de adolescenți între 14-18 ani care frecventează o formă obligatorie de învățământ după finalizarea clasei a VIII-a. Liceele teoretice, tehnologice sau școlile în sistem dual se află exclusiv în orașe.

Absolvenții de gimnaziu din mediul rural nu au altă opțiune decât naveta. Cei norocoși beneficiază de transport școlar, lăsat în grija primăriilor. În teorie (și în lege) drumul elevilor din localitatea de domiciliu spre cea de școlarizare este gratuit, însă sistemul de decontare pentru transport s-a dovedit o problemă complexă, pe care nici Curtea de Conturi nu a reușit s-o clarifice, pasând-o spre autoritățile locale. Doar dl.ministru a găsit rezolvarea gordiană, tăind din scurt banii de trasport din buget.

Stimulentul reprezentat de bursele pentru elevii din mediul rural, care nu pot studia în localitatea de domiciliu a fost benefic, o măsură concretă de sprijin pentru copiii de la sate care fac naveta spre unitățile de învățământ. Bursa nu era condiționată de venitul net al familiei, în realitate fiind o adevărată gură de oxigen pentru zeci de mii de gospodării ce se zbat în sărăcie. Bani de manuale auxiliare, de o pereche de încălțări sau de un pachețel de merinde pentru 6-7 ore de școală și drum.

Prin recentul ordin al ministrului educației (5379/2022 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023) bursele de rural au fost eliminate. Elevii de la sate care învață la oraș să se descurce, și cu transportul, și fără bursă. România se educă doar prin burse de performanță, sociale și pentru dizabilitate sau situații familiale aparte (orfani, copii din centre de plasament).Și ca să mai facă o economie, nici elevii de clasa a V-a nu primesc bursa de merit, decât în clasa a VI-a…dacă o merită.

Multe voci s-au ridicat împotriva măsurilor anti-educație: Consiliul Național al Elevilor, comunități profesionale și organizații. Chiar și Avocatul Poporului a transmis ieri, după ce ordinul a fost publicat în sfârșit în Monitorul Oficial, că ” prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. Mai mult, se remarcă un ”caracter surprinzător și nedrept” al deciziei care afectează atâția elevi de liceu și lipsa transparenței cu care a fost adoptat ordinul. (sursa : https://avp.ro/wp-content/uploads/2022/07/Pozitia-AvP-fata-de-Ordinul-5379-2022.pdf)

Domnul Ministru afirmă că de fapt elevii din familiile bogate care locuiesc în proximitatea municipiilor și învață la liceele urbane iau de la gura celor care au mai mare nevoie de burse sociale. Susținându-și poziția, Sorin Câmpeanu și-a numit criticii „reprezentanții politicianismului”, categorie în care probabil a inclus-o și pe colega sa Renate Weber, fost europarlamentar PNL. Așadar liceenii din Șelimbăr, Dumbrăvița, Florești sau Sâncraiu de Mureș sunt de vină, nicidecum emitentul ordinului, Iar pentru transportul școlar și deconturi de unde nu-s,  primarii. Care primari se întreabă cum vor scoate cămașa în această iarnă, pentru a menține temperaturi suportabile în școli.

De vuietul produs de proiectele legislative, prea puțin dezbătute, a căror retragere se cere de experți în educație, profesori, intelectuali, reprezentanții elevilor, cei mai afectați pe viitor, dl. ministru nici nu se sinchisește. De modul deficitar în care sunt gestionate programele din PNRR pentru educație, nici atât. După cum afirma un alt ministru de tristă amintire, școala este gratuită pentru elevi, dar nu pentru părinți. Iar costurile reale ale acestei guvernări se vor simți pe generații.

Sursa foto: stiriedu.ro/2022/08/22/cimpeanu-in-cazul-in-care-a-plagiat-autorul-tezei-de-doctorat-va-restitui-banii-propunerea-pnl/

Fii alături de noi !

E timpul să nu mai fii indiferent ! Înscrie-te ca membru sau simpatizant și hai să schimbăm împreună politica din România.