2022. 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației

2022. 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației. 

În România anului 2022, Ziua Educației aduce mai degrabă spre o zi sumbră, unde bucuria aniversării e înlocuită de deziluzii și dezamăgiri repetate.

Cum arată educația în România nu mai e un secret pentru nimeni. Cu peste 30 de miniștri de la Revoluție încoace, lovită de reforme începute și neterminate, educația românească a rămas mereu “oaia neagră” a alocărilor bugetare.

O reformă sănătoasă a sistemului de educație a fost mereu promisă, însă a rămas doar subiect de campanie electorală, pentru că educația a fost de-a lungul timpului unul dintre cele mai politizate sectoare, începând de la directori și inspectori școlari și până la miniștri.

Însuși președintele României a inițiat și susținut un proiect al “României Educate” care a eșuat lamentabil, și deși își propunea să susțină reașezarea societății pe valori și performanță, nu a reușit decât să fie impusă de un ministru ce s-a dovedit el însuși de o moraliate îndoielnică.  Realizarea concretă și ironică pentru această perioadă a ministrului Sorin Câmpeanu a fost până la urmă tăierea unor burse sociale pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate. O adevărată economie la bugetul de stat!

Colapsul generat de pandemie ne-a demonstrat și mai mult, dacă mai era cazul, cât de învechit este sistemul educațional românesc și mai ales câte probleme de infrastructură și structură are.

Criza facturilor va pune probabil o nouă presiune pe școli astfel încât există posibilitatea ca în această iarnă o parte din ele să recurgă din nou la sistemul de predare “on-line”.

“La nivelul județului Sibiu am încercat să ne asigurăm că toate primăriile gestionează eficient această problemă, chiar și la nivel de Municipiu am primit asigurări că nu vor fi probleme majore în această iarnă, însă cât de pregătiți suntem, vom afla probabil doar cand ne vom confrunta la propriu cu frigul iernii. Avem multe probleme ale sistemului educațional și la nivel de județ: lipsa spațiilor adecvate pentru școli și licee, locuri insuficiente în grădinițe și școli, lipsa dotărilor specifice sau lipsa unor statistici elocvente ale unor probleme acute ale generațiilor actuale. Sunt foarte multe lucruri de povestit în acest domeniu, însă îmi aplec astăzi atenția, cu recunoștință, către toate cadrele didactice din județul nostru și tot ce pot azi să le transmit este un sincer „Mulțumim!”. Vă mulțumim că rezistați și în cele mai precare condiții, continuați cu dăruire să ne educați copiii și să iertați întreaga clasă politică care a uitat să-și facă tema la materia numită “Educație în România””, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu – USR Sibiu.

Fii alături de noi !

E timpul să nu mai fii indiferent ! Înscrie-te ca membru sau simpatizant și hai să schimbăm împreună politica din România.